Nie ma się jednak co

szkolenia dla baristów wrocław
szkolenia dla baristów wrocław

Kawa włoska najlepiej smakuje oczywiście w słonecznej Italii. Wiedzą o tym ci wszyscy, którzy odwiedzili Półwysep Apeniński i tym samym mogli tam do woli delektować się tym szczególnie smacznym napojem. Nie dziwi więc fakt, że sprzedaż kawy na świecie rośnie. Ale jednocześnie coraz częściej pojawiają się głosy, że liczba plantacji kawy może maleć. Nie ma się jednak co martwić na zapas, bo i tak na wiele spraw nie mamy wpływu.
Wróćmy jednak do tematu kawy. Otóż, można ją przyrządzać na kilka sposobów, a każdy smakosz ma swój ulubiony. Jedni preferują więc kawę z tradycyjnej kafeterki, inni piją li tylko kawę "po turecku", a są i tacy, którzy delektują się kawą z ekspresu. Jeszcze jakiś czas temu zadowalaliśmy się ekspresami przelewowymi, natomiast w obecnej dobie możemy już korzystać z ekspresów ciśnieniowych. W sklepach tego rodzaju sprzętów jest rzeczywiście pod dostatkiem, więc możemy wybierać do woli. Ceny zaczynają się od kilkuset złotych, a kończą nawet na kilkudziesięciu tysiącach. Tak więc, nawet najbardziej wymagający klienci będą w stanie nabyć taki ekspres, o jaki konkretnie komuś chodzi.


Kawa z Italii jest mocna orzeźwiająca

Przyjmuje się, że na świecie to właśnie Włosi są mistrzami w przyrządzaniu kawy. Stanowi ona najważniejszy rytuał w ciągu dnia. Pije się ją nie tylko rano, ale też wielokrotnie w ciągu dnia.
Sprzedaż kawy we Włoszech jest bardzo wysoka, ponieważ Włosi piją kawę 3 lub nawet 4 razy dziennie. Przyjmuje się, że jest to odpowiednia ilość, która nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.
Kawa poprawia naszą pamięć, pomaga się skoncentrować na wykonywanym działaniu, a nawet pozytywnie wpływać na skórę. Naukowcy twierdzą, że może powstrzymywać starzenie się skóry. Może więc warto samemu się o tym przekonać?
Kawa włoska występuje w wielu odmianach. Niezmienną klasyką pozostaje cappuccino, które uznaje się za kawę idealną na poranek. Jest bowiem idealna na spokojny, leniwy poranek. Jeśli myśląc o kawie, rozmyślasz o kawie pełnej dodatków, to zdecydowanie nie jest to kawa włoska. Kawa z Italii jest mocna, orzeźwiająca. Nie ma w sobie wiele dodatków. Jeśli już, to mleko w różnych wydaniach. Chociażby latte, espresso czy wspomniane już cappuccino.
Włoski kawowy sen prawdopodobnie nigdy się nie skończy. Cały świat jest zakochany w mocnej i aromatycznej kawie.


Analogicznie aromatyczna i mocna kawa jest

Kawę uwielbiamy prawie wszyscy. Kochamy ją nie tylko za niepowtarzalny aromat, ale i szeroko znane właściwości pobudzające. Dlatego też nie ma chyba nic lepszego na przebudzenie się rano, niż filiżanka dobrej kawy. Analogicznie, aromatyczna i mocna kawa jest dobrym sposobem na wyrwanie się z popołudniowego letargu słodkiego lenistwa i podjęcie jeszcze danego dnia jakichś wartościowych aktywności. Smucić jedynie może to, że w Polsce wciąż dużym spożyciem charakteryzuje się tak zwana kawa rozpuszczalna, która tak naprawdę nie jest kawą, tylko jej zasuszonym wywarem. Koneserzy kawy wybierają jednak kawę prawdziwą, parzoną. Najpopularniejsze na świecie są chyba kawy brazylijskie, kawy kolumbijskie oraz kawa etiopska. Smakosze często na pierwszym miejscu stawiają jednak kawę włoską. Gdy mówimy kawa włoska, to zazwyczaj myślimy o malutkim i esencjonalnym espresso, które mimo niewielkiej objętości, sączy się długo i powolnymi łyczkami. Każdy sklep, który prowadzi sprzedaż kawy, czy to stacjonarnie, czy też internetowo, na pewno ma w swojej ofercie mieloną oraz ziarnistą kawę włoską najlepszego gatunku.


Dodane: 27-11-2019 04:18